Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te optimaliseren.
Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

SLUITEN

We krijgen regelmatig vragen van belangstellenden over de wipkorenmolen. Onderstaand vindt u de meest gestelde vragen en een antwoord bij elke vraag.

De bouw is inmiddels gestart. Wat is de bouwplanning en wanneer is de molen gereed..?

We gaan bouwen in fasen. Als eerste gaan we de onderbouw van de molen realiseren, zodanig dat deze bruikbaar is als ruimte voor bijvoorbeeld bezoeken, verkoop van molen- en streekproducten én als opslagruimte. We verwachten de onderbouw eind 2024/ begin 2025 gereed te hebben. Daarna gaan we verder met fase twee, de "stelling" (omloop) van de molen.
Wanneer de molen in zijn geheel gereed en operationeel is, is nu nog lastig aan te geven. Dit kan best nog wel een aantal jaren vergen.

Zijn er voldoende sponsors om te kunnen bouwen..? En wat is er nog nodig voor de bouw..?

We hebben alwel een behoorlijk aantal sponsors en ook diverse subsidies ontvangen, waaronder een Europerse Leader-bijdrage. Maar nee, dat is nog niet voldoende. We zijn wel een eind op weg en nu we daadwerkelijk met de bouw van de molen zijn begonnen, hopen - of eigenlijk rekenen - we op nog meer sponsors, bijdragen en subsidie die de realisatie van de molen mogelijk maken. We zijn constant bezig met fondsenwerving en benaderen van sponsors. Daarbij kunt u natuurlijk ook helpen. Weet u een potentiële sponsor? Laat het ons weten via info@wipkorenmolenvianen.nl.

Wordt de molen een monument..?

Nee, niet in eerste instantie. Dit kan alleen als er in de molen authentieke molenonderdelen van écht substantiële omvang worden gebruikt, die op zich al de status van monument hebben. Dan kan gelijk de gehele molen als een monument worden aangemerkt.

Hoe duurzaam wordt de molen..?

We bouwen de molen met heel veel materialen, die we aangeboden hebben gekregen. Denk aan een molen die is afgebroken is en onderdelen over heeft. Of aan planken die ergens over zijn, bestaande kozijnen die passen, te hergebruiken metselstenen en straatklinkers én de molenstenen die we onlangs in België hebben opgehaald. Zoveel mogelijk hergebruik dus.

Verder komt in de molen komt een duurzame installatie, waarmee we onze eigen stroom kunnen opwekken en kunnen opslaan. We gebruiken de wind straks dus optimaal..! Buiten komen oplaadpunten voor e-bikes en scootmobiels.

Gaat de bouw van de molen niet veel overlast veroorzaken..?

Uiteraard blijft de bouw van de molen niet ongemerkt en zal soms voor wat overlast zorgen. We zijn ons daar terdege van bewust. Maar we gaat ervoor zorgen dat dit tot een minimum wordt beperkt. Materiaal en materieel wordt zoveel mogelijk met kleine vrachtwagens aangevoerd.
En natuurlijk worden omwonenden goed geïnformeerd over de bouw en wat wanneer gaat gebeuren. Ook stellen we feedback en suggesties van diezelfde omwonenden zeer op prijs.

Gaat de molenaar graan malen op de molen..?

Uiteraard..! Zodra de molen werkt, wordt er graan tot meel gemalen, waarmee onder meer brood, pannenkoeken en cake gebakken kan worden. We willen ook meel en meelproducten gaan leveren aan de bakkers en restaurants in Vianen. En natuurlijk kunt u zelf meel kopen in de molenwinkel die in de molen komt en via de website.

Welke functies krijgt de molen eigenlijk allemaal..?

In eerste instantie natuurlijk het malen van koren/graan. Maar ook wordt de molen een kleinschalig verkooppunt van de eigen producten. Daarnaast wordt het een “rustpunt” voor fietsers en passanten, waar een drankje (koffie/thee/fris) te koop en te nuttigen is. Er komen ook oplaadpunten voor o.a. elektrische fietsen. En natuurlijk wordt de molen gewoon een heel mooi onderdeel van de Viaanse skyline.

Komt er horeca bij de molen..?

We schenken koffie, thee en frisdrank, met als hapje bijvoorbeeld een molenkoek. Daarnaast hopen we arrangementen aan te kunnen bieden in samenwerking met ondernemers uit Vianen, zoals bijvoorbeeld De Ponthoeve.

Krijgt de molen een winkel..?

Ja, dat wordt een winkel met onze eigen molenproducten. We onderzoeken ook of we Viaanse streekproducten kunnen gaan verkopen in de molenwinkel.

Wat wordt er straks allemaal bij de molen georganiseerd..?

We organiseren er sowieso onze eigen open dagen en de verkoop van meel en andere eigen molenproducten. Elektrische fietsen en scootmobiels kunnen er worden opgeladen via speciale laadpalen. Natuurlijk wordt het ook mogelijk samen met anderen bijvoorbeeld een klein evenement of een fotosessie voor een bruiloft te organiseren.

Heeft u zelf een vraag, die hierboven niet bij de veel gestelde vragen staat..? Stel hem dan aan ons..! 

Stuur ons een mail

© 2017 Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen
Fotografie: © Fotostudio Marks