Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te optimaliseren.
Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Alweer een ruim aantal jaren geleden begon een groep enthousiaste Vianezen aan het realiseren van een visionair plan: de herbouw van de oude Viaanse korenmolen op basis van oorspronkelijke tekeningen en bestekken uit 1691.
FOUNDING FATHER
Piet Kastelein was degene die het idee destijds lanceerde en werd een van de “founding fathers” van de Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen. Het ambitieuze idee werd destijds met veel enthousiasme ontvangen en de oorspronkelijke initiatiefgroep legde een stevige basis voor het plan. Nog steeds is Piet betrokken bij het project, zei het – gezien zijn hoge leeftijd - minder actief dan in de beginfase.
RUIMTE VOOR DE RIVIER
Het project “Ruimte voor de rivier”, een project van de gemeenten Utrecht, IJsselstein, Houten, Nieuwegein en Vianen en de Waterschappen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Rivierenland is inmiddels afgerond. Onderdeel van het project is om in de uiterwaarden bij de zogeheten Buitenstad van Vianen de 17e eeuwse haven weer in ere te herstellen en ook een plaats te reserveren voor de molen.
De te herbouwen molen wordt een replica van de wipkorenmolen met stelling die tot 1838 aan het einde van de Viaanse Molenstraat stond. Van de oorspronkelijke molen is nog het complete bouwbestek uit 1691 bewaard gebleven, dat ook nu weer de basis is voor de herbouw. Een reconstructierapport en de bouwtekeningen zijn al gemaakt, mede dankzij de enthousiaste medewerking van Ing. J. den Besten, een bekende in de molenwereld. Lees meer over de historie van de molen.
Hoe de molen wordt herbouwd is te zien in een viertal prachtige animaties, gemaakt door Jan Louwers:
De bouw van de molen in het kort
1. Fundering, onderbouw en stelling
2. Bovenbouw, kap en wieken
3. Gaandewerk en interieur
De werkzaamheden voor de realisatie van de onderbouw van de molen zijn inmiddels gestart. Momenteel wordt het metselwerk van deze onderbouw opgetrokken en de verwachting is dat de onderbouw eind 2024 begin 2025 gereed en wind en waterdicht is. De eerste fase van de realisatie van de wipkorenmolen is hiermee dan gereed.
Een werkende molen is meer dan een gewaardeerd deel van een stadsgezicht. Hij vormt ook een stuk levende, historische en voor iedereen begrijpelijke techniek. Een levend museum, waar men kan zien hoe eeuwenlang graan tot meel werd vermalen ten behoeve van mens en dier. Daarnaast draagt hij bij tot de instandhouding van het eeuwenoude molenaarsambacht en het vak van molenmaker.
Zodra de molen gereed en geopend is, gaat deze weer als vanouds koren malen voor warme bakkers en particulieren. Natuurlijk is de molen dan ook open voor publiek en te bezichtigen. Ook wordt de molen een plek voor exposities en tal van andere culturele en toeristische activiteiten.
We willen, dat de molen, naast zijn oorspronkelijke functie, het malen van graan, ook een maatschappelijk centrum wordt.
Meer informatie over dit voor Vianen unieke project vindt u in ons projectplan voor de herbouw van de wipkorenmolen.
06 46 99 65 02 (PR en perszaken)
© 2024 | Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen
Design by: © Fecit Vormgevers bv